Webbinarium om Markavtal och intrångsersättningar.

Torsdagen den 28 november klockan 17:00 arrangerar Byanätsforum sitt nästa webbinarium. Som vanligt blir det en bra blandning mellan experter och föreningsföreträdare och tid för frågor.
– Det här är ämnen som berör alla bredbandsföreningar och det kommer bli intressant att få med företrädare för både markägarna genom LRF och företrädare för byanäten för information och samtal, säger Tommy Nilsson på Byanätsforums kansli.

Webbinariet börjar klockan 17:00 och pågår fram till 18:30 som senast. Du anmäler dig via vår samlingssida för webbinarierna där du även kan passa på att anmäla dig till kommande webbinarier och boka in dem i din kalender. Du lyssnar till talarna och ser dem via din dator, surfplatta eller telefon och har möjlighet att även ställa frågor till dem via en chattfunktion.

Talare

Byanätsforums kansli / Föreningsjuristen – Magnus Andersson

För en tid sedan blev Byanätsforums nya markavtals-mall färdig som LRF Konsult och Magnus Andersson från vårt kansli tagit fram. Magnus kommer att presentera de viktigaste delarna i det nya avtalet som Byanätsforum nu rekommenderar alla föreningar att använda.

– I huvudsak skulle jag vilja säga att det är lite nyare struktur och tydligare uppdelning på ledningsägarens rättigheter och skyldigheter samt fastighetsägarens rättigheter och skyldigheter. Tidigare avtalstexter har haft en del information blandad men nu är det tydligare uppdelat på olika parter. Ett exempel på vad vi tydliggjort från tidigare avtalsmallar är bland annat att vi fört in rätten till att komma åt vägar och vilka regler som skall gälla vid reparation och underhåll av nätet, berättar Magnus Andersson.

Lantbrukarnas Riksförbund – Björn Galant

Från markägarsidan kommer Björn Galant från LRF som har jobbat med frågor kring bredbandsutbyggnad och markrätt i många år. Han var tidigare även kontaktperson på LRF för Byanätsforum innan det gick över till hans kollega Cecilia Reje. Björn kommer att berätta om vilka rättigheter markägaren har och ge tips på hur man får ett bra samarbete mellan förening och markägare.

Eskelhem Tofta Fiber – Per Ahlström

När det gäller representant från en bredbandsförening blir det en favorit i repris. Per Ahlström som var med i förra webbinariet som handlade om efteranslutningar kommer att vara med igen och dela med sig av sin värdefulla kunskap från Lantmäteriet och hur hans förening på Gotland jobbat med de här frågorna. Per har även fått i uppdrag att ta fram en lathund för bredbandsföreningar med konkreta tips på hur man bäst går tillväga i kontakterna med Lantmäteriet. Den kommer han också att presentera på webbinariet.

 

Byanätsforums markavtal som wordfil

Byanätsforums markavtal som pdf

 

Mer information och anmälningslänk finns på vår samlingssida för webbinarierna.

 

Rulla till toppen