Webbinarium om efteranslutningar.

Eftersom de flesta av byanäten nu har kommit till ett förvaltningsstadium börjar frågor dyka upp hur man ska hantera nya medlemmar i föreningen och nya hushåll som ska anslutas efter att byanätet är färdigbyggt. Torsdagen den 26 september arrangerar Byanätsforum ett webbinarium för att vägleda och ge tips.
– Många äldre föreningar har jobbat med efteranslutningar i flera år medan många nya föreningar är osäkra på hur de ska hantera situationen. Jag hoppas det här webbinariet ska bli intressant för alla, säger Tommy Nilsson som är värd för webbinariet.

Webbinariet börjar klockan 17:00 och pågår fram till 18:30 som senast. Du anmäler dig via vår samlingssida för webbinarierna där du även kan passa på att anmäla dig till kommande webbinarier och boka in dem i din kalender. Du lyssnar till talarna och ser dem via din dator, surfplatta eller telefon och har möjlighet att även ställa frågor till dem.

Talare

Bredbandsforum – Mattias Svanold

Bredbandsforum har gjort en rapport om just efteranslutningar. Mattias kommer att berätta om innehållet och fokusera på hur det ser ut för byanäten och vilka utmaningar som finns på området.

Eskelhem Tofta Fiber – Per Ahlström

Per har en bakgrund inom Lantmäteriet och är ordförande för Eskelhem Tofta Fiber. Föreningen har ett strukturerat sätt att hantera efteranslutningar vilket han kommer att berätta mer om.

Skepplanda Fiberförening – Mikael Söderberg

Skepplanda har i likhet med många andra fiberföreningar blivit mer eller mindre färdiga med ”projektet” och skall i princip bara slutredovisa. De har nu redan kommit i ett läge där efteranslutningar blivit aktuella. Det kan konstateras att dessa inte är speciellt billiga, trots att överskott av fiber finns i varje fiberoptisk spridningspunkt (FOS). En efteranslutning hamnar lätt på 30-50 000 kronor även vid samlad upphandling, där även ”enkla fall” drar iväg. Mikael kommer berätta om hur de tar sig an de här fallen och han har även tankar på hur en kommande stödmodell borde utformas.

Föreningsjuristen – Magnus Andersson

Magnus kommer att finnas med och svara på frågor som rör föreningsdelen när det gäller efteranslutningar. Hur hanterar man nya medlemmar och vad gör man med stadgarna? De är frågor han kommer att besvara.

Mer information och anmälningslänk finns på vår samlingssida för webbinarierna.

Rulla till toppen