Utbildning är Evas melodi.

Eva Andersson från Bro på norra Gotland är ordförande för Bredband Bro ekonomisk förening och brinner för pedagogik och lärande. Hon ser många möjligheter nu när landsbygden digitaliseras allt mer och att bredbandsföreningarna har en viktig roll.
– Kunskap och digitalisering är vad jag jobbar med i mitt företag. En ekonomisk förening kan också jobba med de här frågorna och skapa aktivitet i bygden, säger Eva.

Redan på 90-talet, då den lilla landsortsskolan var först ut i kommunen med att använda internet insåg Eva Andersson vad digitala verktyg och digitaliseringen kan göra för landsbygden. Efter 30 år i skolans värld satsar hon nu allt på det egna företagandet och engagemanget i bredbandsföreningen.

– Vad jag främst jobbat med är att få administrationen digital i en bredbandsförening. Att allt även ska bli transparent. Jag ska nu börja producera en serie filmer som ska läggas ut på youtube. De ska handla om hur man startar en förening. Hur man gör och vilka kunskaper som krävs. Vi ska sen gå igenom vilka olika typer av föreningar som finns. Onlinemöten är också en viktig sak att kunna. Man kan använda det enbart för att vara social och ha kontakt med gamla mormor men också för möten mellan föreningar. Jag har även genomfört en kurs i hur man skapar en enkel hemsida i wordpress. Den kursen skötte jag via videoverktyget zoom. Senare kommer jag även ha kurser i hur man marknadsför sig på sociala medier och når ut med sitt budskap. En annan viktig aspekt är att bryta ensamheten och träffa andra människor via digitala verktyg. Det kräver disciplin att exempelvis jobba hemifrån och man måste anstränga sig för att se till att träffas digitalt. Vi måste lära oss att använda de resurser vi har, som individer och som grupp, menar Eva.

Inspireras av samtiden

Eva Andersson inspireras av det som sker i samhället och försöker väva in det i sina olika utbildningar. I Östergarn till exempel har de skapat ett samhälle som ska fungera även om elen försvinner. Det började med att det var svårt att få tag på vatten och så startade med en avsaltningsanläggning. Nu bygger de upp en solcellspark och i den gamla skolan har man startat ett företagshotell.

– Det är sådant jag vill uppmärksamma och väva in i mina utbildningar. Hur man använder digitaliseringen för att överleva men även för att dela kunskap. Jag vill visa fiberföreningar hur man kan använda google för att samla sin administration på nätet eller andra lösningar. Att hålla styrelsemöten online men även IRL*. Man kan mixa lite och det ena behöver inte utesluta det andra, säger Eva.

Råd till andra

Till föreningar som funderar på att själva börja arrangera utbildningar i hur den digitala tekniken kan användas på olika sätt har Eva några konkreta tips.

– När jag ska anordna kurser har jag alltid fem olika frågeställningar som bas. Vad, hur, varför, vem/vilka. Kan man svara på de frågorna så har man en bra grund. Det kan även appliceras på styrelsearbetet och då kan man även lägga till ett När så att man vet när det ska vara klart. Vad vi nu kommer att ta upp i styrelsen för Bredband Bro är hur vi genom våra kanaler kan öka kunskapen om fiberföreningar. Ett sätt är att lägga upp korta informativa filmer på youtube.

 

* IRL – I verkliga livet

Rulla till toppen