Vi lever i ett uppkopplat samhälle, och runt hörnet väntar nästa stora digitala revolution.
”Internet of things”, IoT, ska ta våra prylar ut på nätet.
– Genom att koppla upp våra prylar kan vi förbättra våra liv på många sätt, särskilt den som bor på landsbygden med långa avstånd kommer ha nytta av tekniken, säger Olle Bergdahl, projektansvarig på IoT Sverige.
Tänk dig ett sms på telefonen som berättar för dig att kornas vattenho börjar sina, och det är dags att gå ut i ladugården och fylla på. Eller en matta som känner av om du ramlar i hemmet, och automatiskt larmar vårdpersonal.
Låter det som ren science fiction?
Inte alls. Smarta hem med intelligenta prylar som kommunicerar med oss är en fullt realistisk verklighet – och den är redan här.
Teknikens framsteg går fort och runtom i landets kommuner och på företag förbereder man sig för fullt för vardag 2.0. Kanske är det också dags för dig att sätta dig in i saken, om du inte har gjort det ännu. För det är förmodligen så här många svenskars liv kommer att se ut inom några år.
– Vi lever i allt större utsträckning digitala liv idag. Att förstå hur vi ska nyttja uppkopplad teknik är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta bo på landsbygden i framtiden, säger Olle Bergdahl, projektansvarig på IoT Sverige.
Enklare vardag
IoT står för ”Internet of things”, eller ”sakernas internet” översatt till svenska. I korta drag innebär det att vi kopplar upp våra prylar mot internet. Genom att sakerna får sensorer kan de uppfatta sin omvärld och dela data med oss. I snart sex år har programmet IoT Sverige pågått, på uppdrag av den svenska staten. Målet är att få fler svenskar att upptäcka fördelarna med att göra sina saker uppkopplingsbara, och integrera tekniken i samhället.
– Visionen är att skapa ett bättre liv för alla i en uppkopplad värld. Tekniken kan skapa nytta i alla delar i vårt samhälle och de liv vi lever. När prylarna omkring oss blir uppkopplade kan de utbyta data och tjänster med varandra som förenklar vår vardag, säger Olle Bergdahl.
Övervakningskameror, luftvärmepumpar, bilar och kläder är bara några exempel på saker som vi kan koppla upp till internet. Den fysiska och digitala världen smälter allt mer samman.
– Dels handlar det om nya produkter och tjänster som har den här teknologin inbyggd från början. Men vi kan också lägga till tekniken i efterhand på prylar och maskiner som man redan har, säger Olle Bergdahl.
Uppgradera befintliga prylar
Soptunnan på uppfarten är ett exempel på en sak, där man enkelt kan lägga till tekniken i efterhand. Genom att fästa en sensor på soptunnan känner den av sitt kärl, och berättar när det är dags att tömmas.
– Den smarta soptunnan skickar då en signal till det företag eller den enhet inom kommunen som ansvarar för soptömningen, säger Olle Bergdahl.
En teknik som är bra för både plånboken, miljön och serviceupplevelsen.
– För sophämtningsföretaget eller kommunen innebär det stora vinster för verksamheten, då man bara åker ut när det behövs. Samtidigt sparar man som privatperson pengar och får en förbättrad tjänst. Det är en väldigt smidig och kostnadseffektiv lösning, och det är ingen stor investering alls.
I Sverige pågår flera pilotprojekt inom IoT. Ett exempel är Veberöd i Lunds kommun, där kommunen bland annat har gjort en satsning på uppkopplade stöldskydd för cyklar. Tekniken kan på det sättet verka brottsförebyggande.
– Om cykeln sätts i rörelse skickar en sensor en notis till ägarens mobil. Cykelstölderna kan minska och tryggheten öka, säger Olle Bergdahl.
Många användningsområden
Listan på saker som kan göras uppkopplingsbara växer ständigt. Sensorer som berättar om grindarna till hagen är stängda, eller om marktemperaturen är gynnsam för grödorna är bara ett par exempel på vad tekniken kan erbjuda idag. Via en app i telefonen kan du få meddelande om allt möjligt om dina prylar. Ett enda knapptryck kan spara många timmar i veckan.
– Många gånger handlar det om typiska tidstjuvar. Genom att koppla upp sina ägor slipper man gå och kontrollera allting hela tiden, speciellt den som har en större gård kan ha stor nytta av det, säger Olle Bergdahl.
Många av de smarta prylarna finns redan på marknaden, och utvecklingen går fort. Bredbands- och fiberutbyggnaden är en viktig förutsättning för att IoT ska fungera i praktiken, och samarbete är nyckeln.
– Som fiberförening är det klokt att jobba gemensamt med kommunen. Tänk i termer av partnerskap och ta hjälp av den erfarenhet och de goda exempel som redan finns, säger Olle Bergdahl.
Tekniskt lagd eller inte, det viktigaste är att utgå från dina behov.
– Fundera på vad du behöver för att förenkla din vardag. Vad är viktigast för dig? Man ska inte bara stirra sig blind på tekniken.
Fakta
- IoT Sverige startade 2014 på uppdrag av den svenska staten, och är ett så kallat strategiskt innovationsprogram. Med aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor kraftsamlar man för att kunna möta framtidens utmaningar.
- IoT Sverige är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning på strategiska innovationsområden.
Källa: IoT Sverige
Text: Emilie Aune, Foto på Olle Bergdahl: Mikael Wallerstedt