Gigabithastigheter i walesisk by.

Det finns mycket att lära från andra länder ute i världen när det gäller att bygga bredband på landsbygden. I byn Michaelston-y-Fedw utanför Cardiff i södra Wales gick byborna samman och gjorde allt arbete med gemensamma krafter.
– Vi fick bredbandet fritt installerat och investerarna kommer få tillbaka sina pengar med god förtjänst inom tre år, säger Carina Dunk som är en av alla aktiva bybor.

Vid den Europeiska Bredbandsdagen 2018 vann byn Michaelston-y-Fedw första pris i kategorin ”Innovativa modeller för finansiering, företagande och investeringar”. Med på galan var Carina Dunk, som tillsammans med sin man varit mycket aktiva i bredbandssatsningen, för att ta emot priset. Och det går inte att ta miste på den stolthet som hon visar för sin by och vad de åstadkommit på kort tid.

– Vi hade hört talas om ett projekt som heter Broadband for the Rural North – B4RN – och mannen som leder vårt byanät David Schofield, tog kontakt med dem och vi fick många bra tips därifrån. Vi var först i Wales att som byanät kunna leverera 1 Gbit/s till hushållen. Dessutom kostnadsfri installation tack vare hårt arbete, lokala investerare och stöd från myndigheter i Wales, säger Carina Dunk.

Unik finansieringslösning

Den brittiska skatte- och tullmyndigheten (HMRC) erbjuder en sorts checkar som ger investerare i högriskprojekt, som ett byanät anses vara, erbjudande att få dra av 50 procent av värdet på investeringen genom skatteavdrag. I byn Michaelston-y-Fedws fall betyder det att de lokala investerare som tillsammans kunde uppbringa 150 000 pund kommer att göra en skattefinansierad förtjänst på sin investering på hela 50 procent.

– Vi efterlyste investerare i samhället och fick 24 personer att nappa på erbjudandet. Vi räknar med att de inom tre år ska ha fått tillbaka sina investeringar genom de månadsavgifter vi tar in för bredbandet. 30 pund per månad tar vi för 1 Gbit/s. Vi fick även stöd från Wales regering på 800 pund per hushållstomt och 3 000 pund per företagstomt.

Viktig bygemenskap

Carina Dunk, Michaelston-y-Fedw
Carina Dunk (©), Michaelston-y-Fedw

I projektet använde man sig enbart av lokala krafter. Lantbrukarna bjöd på markintrånget och deras grävmaskiner användes för en reducerad kostnad. Byborna i den lilla byn på cirka 500 invånare fick lära sig att svetsa fiberkablar av en lokal fiberexpert, lägga ner kanalisation till samtliga fastigheter oavsett om de tackat ja eller nej, lägga många timmar utomhus i alla sorters väder och till slut var allt färdigt.

– Vi har inga kommersiella intressen involverade över huvud taget. Allt har vi gjort för att tjäna bygden. Först att få fiber var kyrkan, puben och bygdegården. Hela projektet har gjort att vi har kommit närmare varandra och fler går numera till puben för att träffa bybor och umgås. Det är komplext att bygga ett byanät men det är inte särskilt svårt så länge man har bra ledare. Övriga behöver egentligen bara göra det de blir tillsagda och jag har svetsat fiberkablar och installerat routrar i samtliga hus i hela byn, säger en stolt Carina Dunk.

Läs mer:

Michaelston-y-Fedw CIC: https://www.myfi.wales/

Broadband for the Rural North Ltd (B4RN): https://b4rn.org.uk/

Rulla till toppen