Crowd Doing Vuollerim – 21-24 Maj 2019.

Bredbandet möjliggör att kunskap och utveckling kan verka och spridas över hela världen. Lappländska Vuollerim har tagit fasta på detta och flera av bygdens företag och föreningar är inblandade i olika satsningar som lockat intresse över hela världen.
– Det vi har på gång nu är ett event där vi för samman olika nätverk som traditionellt inte brukar jobba med varandra för att bland annat ta fram nya digitala produkter, säger Eva-Lena Skalstad på bygdebolaget Lapland Vuollerim Welcomes You.

Sydost om Jokkmokk hittar vi samhället Vuollerim med cirka 700 invånare. 50 av dem är dessutom delägare i bygdebolaget Lapland Vuollerim Welcomes You AB vars syfte är att paketera och tillgängliggöra föreningars och företags utbud av aktiviteter i Vuollerim med omnejd. Sedan starten 2007 har de anordnat massor av intressanta satsningar och nu är det alltså dags för ytterligare en med fokus på digitala lösningar.

­– Vi börjar med ett Hackaton som vi bland annat genomför tillsammans med Luleå Tekniska Universitet och SLU samt en gamingskola i Boden. Vi håller på från lunch till lunch och det blir ett lekfullt dygn där vi har förberett vissa utmaningar som vi hittat sedan tidigare men vi tar gärna emot fler tips från bredbandsföreningarna på olika utmaningar för landsbygden som de kan jobba för att lösa. Skicka gärna in era tips på utmaningar till Tommy Nilsson på Byanätsforums kansli så kan han samla in dem till oss, uppmanar Eva-Lena Skalstad.

Samhällsutveckling

Tanken är alltså att föra ihop olika typer av nätverk för att växla upp effekter av samverkan. Företag och folk som jobbar med utveckling på landsbygden och personer som jobbar med gaming och programmering för att nämna några.

– Det måste inte heller enbart handla om landsbygdsfrågor utan det kan också handla om samhällsutveckling. Det finns egentligen ingen motsättning mellan stad och land utan man kan stärka varandra, säger Eva-Lena.

Många vinster

Audun Otterbech är en av kollegorna i bygdebolaget och han ser även andra vinster med att göra en sådan här satsning.

– Vi kommer att koppla upp människor från hela världen i olika punkter i programmet och genom det vill vi även visa hur lätt det är att träffas online och föra människor och idéer närmare varandra för att skapa en hållbar utveckling. Det var så intressant när jag läste Byanätsforums reportage från Wales som visade hur bra det kan bli när alla hjälps åt och drar åt samma håll. I det exemplet träffas nu fler i den lokala puben och man har byggt nya relationer och inte bara bredband, säger Audun.

 

För mer information om Crowd Doing Vuollerim och anmälan, besök evenemangets webbplats.

Rulla till toppen