Julhälsning från ordförande

Jag sitter och ser snön sakta dala utanför kontorsfönstret. Läser i nyheterna att människor på östkusten uppmanas att arbeta hemifrån. Tänker att det inte hade varit möjligt för några år sedan, innan alla bredbandsföreningar började bygga sina nät. Då fick vi förlita oss på ett knastrigt modem kopplat till telefonledningen. Det tog evigheter att koppla upp sig, det var långsamt när man väl kommit in och dyrt var det också. Det var inte många som kunde jobba hemifrån med den tekniken.

Det är mycket svenska folket har att tacka bredbandsföreningarna för. Framför allt behöver vi vara tacksamma för att det finns människor som använder sin fritid för att göra ett jobb som underlättar livet för så många andra. Detta är inget nytt. Innan bredbandet kom till byn, så kom elektriciteten med hjälp av engagerade bybor som organiserade sig. Vi har en tradition av att gå samman för att lösa gemensamma behov och det borde faktiskt uppmärksammas och premieras mer än vad som görs idag. Det är oändligt många idéella timmar som ligger bakom varje meter bredband som grävts ner i jorden, lagts ner på sjöbotten eller hängts upp i en luftledning. Inte minst borde de som använder mobilnätet vara glada att byanäten finns så att mobilmasterna kan kopplas upp mot fibern. De står ofta ute i skogen, långt från de stora operatörerna men nära byanäten.

Vi fortsätter traditionen av att samlas för att bli starkare tillsammans, nu i Byanätsforum för att se till att lokala bredbandsföreningar värderas lika högt som andra nätägare. Eftersom nästan ingen lokal bredbandsförening klarar av att ha en avdelning med specialkompetenser så hjälps vi åt genom att lära med varandra och göra saker tillsammans. Ett bra tillfälle är de mentorcirklar som startar i januari. De är möten där vi lär tillsammans och där alla kan vara mentorer för varandra, beroende på vilken fråga som det finns behov att prata om. Flera andra möten kommer också att dyka upp när en fråga är som mest aktuell. Om du saknar någon frågeställning så hör gärna av dig.

Det börjar skymma och rådjuren på gärdet utanför fönstret sparkar i nysnön efter mat. Jag skickar en tacksam tanke till alla som byggt lokala fibernät så att jag tryggt kan sitta på hemmakontoret och slippa köra på hala vägar för jobbets skull. Jag hoppas vi kan ses, lika tryggt och självklart nästa år, på mentorcirklar och andra möten online. Till dess önskar jag er alla en God Jul och Gott Nytt År!

Eiwor Backelund Jacobsson
Ordförande Byanätsforum

Rulla till toppen