Du ska få fiber!
Öarna som vi alla sett som ”Saltkråkan” i Astrid Lindgrens filmatisering heter egentligen Norröra och Söderöra och ligger i Norrtälje kommun. Här håller Förängsudden Fiber Ekonomisk förening på att gräva fiber. Föreningen har grävt fiber i området, där Blidö är störst, i snart 10 år.
Nyligen besökte Peter Jansson, strateg på Norrtälje kommun, samt Peter Karnung, bredbandskoordinator för Region Stockholm, Blidö och Förängsuddens Fiber. Bengt Adlén, ledamot i fiberföreningen, visade dem runt.
– Skärgårdsmiljön är speciell, till exempel med ett stort behov av sjökabel, säger Bengt Adlén. Han fortsätter. Vi har ett fantastiskt samarbete med såväl kommun som energibolag men även andra aktörer och operatörer.
Anledning till besöket var dels för gästerna att skaffa sig en bättre bild över arbetet och förutsättningarna men också för Peter Jansson att inspektera arbetet då Norrtälje kommun gett bidrag för arbetet med södra Blidö. Kommunen har en egen avsatt pott där fiberföreningar kan söka stöd för utbyggnad.
Förra året fick fiberföreningen, som en av få föreningar, bredbandsstöd från PTS. Det är de pengarna som nu förverkligar fiberutbyggnaden till Norröra och Söderöra. Eftersom PTS endast godkänner 400 fastigheter per projekt så blev föreningen tvungen att dela upp området i olika projekt. Föreningen blev beviljad stöd för Söderöra och Norröra men inte Bodskär. Detta trots att utbyggnaden till just Bodskär är en förutsättning för att få fibern vidare i projektet. Alla områden är viktiga för vidare utbyggnad och framför allt så hänger de ihop. Bengt Adlén är kritisk till PTS kriterier eftersom de inte är kopplade till verkligheten.
– Vi har redan ritat upp hela nätet för området, det som saknas är pengar, säger Bengt Adlén. När vi bara kunde söka för 400 fastigheter så blev det konstiga avvägningar som uteslöt vissa fastigheter trots att vi gärna tagit med dem.
Precis som man kanske minns från Astrid Lindgrens böcker så ökade antalet boende stort på sommaren, så är det fortfarande. Runt 1000 st är permanentboende men på sommaren flyttar ungefär 30 000 till öarna. I takt med ökad digitalisering, som fick en rejäl skjuts av pandemin, så har allt fler börjat vara deltidsboende. Man jobbar och bor några dagar ”inne i stan” men sen bor man resten av tiden här.
– Det hade verkligen varit en fördel om man kunde räkna in fritidshusen i ansökningsprocessen. Gränsen mellan fritidsboende och permanentboende är väldigt flytande härute. Vi har ett fantastiskt samarbete med alla de boende och alla är glada att man har fiber, det är verkligen en möjliggörare.